julbord på emmer

Så här skapar vi för ett oförglömligt julbord

På Ulriksdals Värdshus serverar vi ett klassiskt, svenskt julbord med såväl traditionella som nya smaker och kombinationer. Så här tänker vi när vi planerar och skapar vårt julbord.

Julbord på Ulriksdals Värdshus

Det börjas tidigt på året

I ärlighetens namn börjar vi gå i jultankar redan innan sommaren. Men den faktiska planeringen börjar ta form någon gång i augusti eller september. När vi väl sätter i gång så är det ofta sillen vi börjar med. Den lägger vi in tidigt så att den tar ordentlig smak. Vi kryddar med ingredienser som bronsfänkål, gurka, svartpeppar, tomat och chili – mycket av detta tar vi från vår egen odling.

 

Även den sylt och marmelad som ackompanjerar desserterna på julbordet får koka ihop tidigt under hösten. Sockret har ju den fina egenskapen att det konserverar väldigt bra.

julbord på ulriksdals värdshus
julbord på emmer
julbordets desserter på ulriksdals värdshus

Så här tänker vi när vi sätter menyn

Vi tycker att det är viktigt att vi som restaurang gör medvetna och hållbara val. Därför är allt kött vi serverar svenskt. Vi har en nära dialog med våra samarbetsgårdar och säkerställer att hela produktionen går schysst till, såväl för djuren som för medarbetarna.

 

Dessutom vill vi även se till att det finns goda och spännande alternativ för de som inte äter kött. Vi picklar olika svampar som vi ställer ut som ett grönt alternativ på sillbordet, och gravar morot med dill. Dessutom erbjuder vi rabatt på menyn för dig som är vegetarian eller vegan. Läs gärna mer om meny och priser här.

De sju klassiska serveringarna – så här äter du julbordet

När man besöker ett julbord kan det vara lätt att känna sig lite överväldigad av alla läckra alternativ. Genom att följa de sju klassiska serveringarna lovar vi dock att du inte går miste om något. Tanken är att du äter i följande ordning och därmed tar sju rundor till julbordsbuffén.

 

1. Sill & strömming
2. Lax & annan fisk
3. Kallskuret
4. Småvarmt
5. Ostar
6. Dessert
7. Julgodis

 

Självklart är det fritt fram att hoppa över en servering om du vill, detta är bara en rekommenderad ordning som garanterar att du får ut det mesta av julbordet.

Julbordsbuffén på Ulriksdals Värdshus
Vacker dukning på Ulriksdals Värdshus julbord

Lärdomar från tidigare år för att minska matsvinnet

För varje år som går lär vi oss om julbordet, vad folk äter mest och minst av samt hur mycket vi behöver förbereda. Hur stora ska olika rätter och komponenter vara för att man inte ska bli för mätt och inte orka äta upp allt på tallriken? Sådana frågor ställer vi oss hela tiden när vi planerar julbordsmenyn.

Ulriksdals Värdshus i snötäckt landskap med ett av värdshusens får framför huset

Det bästa på vårt julbord – enligt oss själva

Vi är väldigt förtjusta i vår glaserade fläsksida. På dessertbordet finns det mycket att imponeras av, men just Ris à la Malta tycker vi är försvinnande god.

 

Fast det absolut bästa kanske är att vi gör så himla mycket av maten själva från grunden, och att vi kan använda oss av råvaror från vår egen odling. Sillen till exempel, den saltar vi ur själva och använder kryddor från vår odling för att smaksätta den. Det blir verkligen världens godaste sill.

bröllopsmiddag på ulriksdals värdshus

Låt oss hålla kontakten

Om du vill hålla dig uppdaterad på vad som händer på Ulriksdals Värdshus så kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev. Få erbjudanden, inbjudningar och ta del av våra nyheter. När du prenumererar på vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy.