Hero banner

Vår odling

I anslutning till värdshuset har vi en 1,5 hektar stor odling. Här växer mat och blommor som vi använder i värdshuset och i de övriga restaurangerna inom Svenska Brasserier i Stockholm. Här kan du uppleva en plats där smakerna kommer från den svenska råvaran, odlad precis utanför fönstret i matsalen där du sitter och äter. Våra trädgårdsmästare har ett nära samarbete med kockarna – det som finns i odlingen är alltid styrande för vilken meny restaurangen erbjuder.

Vad odlar vi?

Vi odlar mycket blad så som sallad och kålblad, men även bönor, zucchini, jordärtskocka, morötter, purjolök, ja – allt möjligt egentligen. Just sallad är vi helt självförsörjande på under sommarmånaderna.

 

Blommor är en viktig del då vi även smyckar alla våra restauranger med växter från vår odling eller närområdet. Istället för att välja växthusodlade blommor från andra länder så går vi ut och plockar kvistar och sätter i vaserna på restaurangerna. Minst lika snyggt, och mycket mer hållbart.

 

Vi har åtta Roslagsfår som betar i vår omgivning. De hjälper oss hålla marken öppen och bidrar även med gödsel. I vår strävan efter att arbeta cirkulärt så är betesdjur ett naturligt inslag och bidrar till den biologiska mångfalden. Att de även är supermysiga, sociala och roliga är bara en bonus.

Hur ser en vanlig dag ut på odlingen?

Våra trädgårdsmästare kliver upp tidigt för att befinna sig på odlingen senast kl 07.00 varje dag. Då sätter vi igång med att skörda det som är redo att plockas upp ur jorden. Kl 10.00 behöver skördearbetet vara klart för då går leveransen av dagens skörd ut till Svenska Brasseriers övriga restauranger i Stockholm. Där tas maten om hand av kockarna och redan vid lunch samma dag når skörden våra gäster. Mer närodlat än så blir det knappt va?

odling på emmer

Odling för flera restauranger

Svenska Brasserier, som äger; Sturehof, Sturehof Matmarknad, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo, Luzette, Aira och Ulriksdals Värdshus, arbetar systematiskt med hållbara lösningar för sin råvaruförsörjning med målsättningen att skapa ett ekosystem som bidrar till att förbättra miljön i stället för att belasta den.

 

I det arbetet är det självklart för oss att jobba med matens geografiska ursprung, samt att spåra vem som har hanterat råvarorna och hur produktionen har påverkat miljön. Därför väljer vi bort industriellt producerad mat till förmån för råvaror från producenter som sätter hantverket och naturen i första hand. Ett ytterligare steg i denna utveckling är att odla egna råvaror och blommor – som vi gör här på Ulriksdals Värdshus!

emmers stora odling
Vår restaurangchef jonathan

Hitta till Ulriksdals Värdshus

Att ta sig hit går snabbt och enkelt. Ta tunnelbanan till Bergshamra och sedan en kort promenad genom ett vackert skogsparti, eller varför inte cykla hit? Vi har såklart även goda parkeringsmöjligheter.