julkrans
thumbnail mobile

Såhär lyckas du med juldekorationerna

På Ulriksdals Värdshus älskar vi att lyfta in naturen till restaurangen och under julen har såklart granen en central plats bland vårt julpynt. Vi gillar att ta inspiration från naturen och om vi ser oss omkring i vår närmiljö finns det hur mycket vackra växter som helst.

Ta in naturen under julen

I år har vi exempelvis otroligt mycket nypon som blir jättefint när man tar in ett par ordentliga kvistar, tar bort löven och torkar med bären kvar. Sen kan man placera dem i en vas för sig själv eller i olika arrangemang. Men det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna för vad som går att ta in i sitt hem.

julpynt
julkransar

Harmoni är A och O när det gäller julpynt

Det är lätt hänt att det blir väldigt mycket julpynt. Det är juldekorationer i fönster, på borden, i dörrar, med julbelysning såväl utomhus som inomhus – och ibland kan det bli lite för mycket. Känslan vi vill skapa under julen är den av harmoni. Så ett bra tips för att uppnå harmoni är genom att utgå från en färgskala ni har hemma. Matcha dekorationerna och låt det komma in färgsprakande detaljer från växtriket.

 

Växter som mynta och citronverbena är lätta att odla hemma. De doftar underbart, är jättegoda att torka och göra te utav och man kan använda dem som dekoration under julen. Ett tips för att kvistarna ska torka snabbare är att snabbt blanchera dem och innan man hänger dem på tork.

torkade örter som julpynt
torkade örter som julpynt

Klassikerna funkar alltid

Det finns jättemycket gammaldags julpynt som ger en nostalgisk känsla och som vi nästan tar fram med andakt under julen. Det kan vara krubban du ärvt från din mormor eller julstjärnan från din farmor – oavsett så bidrar dem till att skapa den där julkänslan. Sen kan man ju kombinera sina klenoder med pynt från naturen.

 

På Ulriksdals Värdshus erbjuder våra odlare och florister bland annat kurser i hur man binder julkransar, och vi uppmanar alltid våra deltagare att ta med sig torkat material som de har hemma. Exempelvis är vallmofrökapslar, vass eller ormbunkar jättefina att kombinera i en krans. Lyfter man bara blicken och tar in det som finns runtomkring en så finns det hur många skatter som helst att dekorera sitt hem med!

Emmer

Vi hörs väl?

Om du vill hålla dig uppdaterad på vad som händer på Ulriksdals Värdshus så kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev. Få erbjudanden, inbjudningar och ta del av våra nyheter först av alla.