julbord på emmer

Receptet för ett oförglömligt julbord

På Ulriksdals Värdshus serverar vi ett klassiskt, svenskt julbord med såväl traditionella som nya smaker och kombinationer. Så här tänker vi när vi planerar och skapar vårt julbord.

emmer_jul-4

Det börjas tidigt på året

I ärlighetens namn börjar vi gå i jultankar redan innan sommaren. Men den faktiska planeringen börjar ta form någon gång i augusti, september. När vi väl sätter i gång så är det ofta sillen vi börjar med. Den lägger vi in tidigt så att den tar ordentlig smak. Vi kryddar med ingredienser som bronsfänkål, gurka, svartpeppar, tomat och chili - mycket av detta tar vi från vår egen odling.

 

Även den sylt och marmelad som ackompanjerar desserterna på julbordet får koka ihop tidigt under hösten. Sockret har ju den fina egenskapen att den konserverar väldigt bra.

julbord på emmer

Så här tänker vi när vi sätter menyn

Vi tycker att det är viktigt att vi som restaurang gör medvetna och hållbara val. Därför är allt kött vi serverar svenskt. Vi har en nära dialog med våra samarbetsgårdar och säkerställer att hela produktionen går schysst till, såväl för djuren som för medarbetarna.

 

Dessutom vill vi även se till att det finns goda och spännande alternativ för de som inte äter kött. Vi picklar olika svampar som vi ställer ut som ett grönt alternativ på sillbordet, och gravar morot med dill. Dessutom erbjuder vi rabatt på menyn för dig som är vegetarian eller vegan. Läs gärna mer om meny och priser här.

emmer_jul-2

Lärdomar från tidigare år för att minska matsvinnet

För varje år som går desto mer lär vi oss om julbordet, vad folk äter mest och minst av samt hur mycket vi behöver förbereda. Hur stora ska olika rätter och komponenter vara för att man inte ska bli för mätt och inte orka äta upp allt på tallriken? Sådana frågor ställer vi oss hela tiden när vi planerar julbordsmenyn.

emmer_jul-1

Det bästa på vårt julbord – enligt oss själva

Vi är väldigt förtjusta i vår julkorv smaksatt med västerbottenost och kummin. På dessertbordet finns det mycket att imponeras av, men mandelmusslorna är alltid försvinnande goda.

 

Fast det absolut bästa kanske är att vi gör så himla mycket av maten själva från grunden, och att vi kan använda oss av råvaror från vår egen odling. Sillen till exempel, den saltar vi ur själva och använder kryddor från vår odling för att smaksätta den. Det blir verkligen världens godaste sill, tycker vi själva.

Emmer

Vi hörs väl?

Om du vill hålla dig uppdaterad på vad som händer på Ulriksdals Värdshus så kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev. Få erbjudanden, inbjudningar och ta del av våra nyheter först av alla.