Recept på vår populära glaserade fläsksida
Letar du efter ett nytt, riktigt gott inslag till årets julbord? Vår glaserade fläsksida är en av de mest uppskattade rätterna och en självklar favorit bland gästerna som besöker vårt julbord. Här delar köket med sig av receptet, perfekt för dig som vill prova att laga den hemma!
Ingredienser ribsglaze:
1 liter fläskfond
6 dl mörk sirap
10 msk mald ingefära
2 nejlikor
1 stjärnanis
1 msk salt
ca 1dl potatismjöl till redning
Gör såhär:
Koka ner fläskfonden med alla ingredienser förutom salt, hälften av ingefäran och potatismjölet, tills ca 1/3 av vätskan är borta. Gå sedan i med resterande ingefära och låt koka i ca 10 minuter.
Smaka sedan av med salt, red sedan av med potatismjölet (utblandat i vatten annars kommer potatismjölet klumpa ihop sig) tills en bra konsistens. Tillsätt möjligtvis några droppar soja för färgens skull.
Ingredienser fläsksida:
2 kg fläsksida utan brosk och svål
0,5dl salt
0,5dl socker
2 msk ingefära
1 msk finmald svartpeppar
Gör såhär:
Kryssa fläsksidan på svålsidan, blanda alla kryddor. Gnid in hela fläsksidan med kryddblandningen och låt den vila i kylen i 6–8 timmar.
Baka den sedan i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills den har fått fin färg, sänk sedan värmen till 95 grader och baka i ytterligare 2–3 timmar tills den nästan faller isär. Kyl ner under press.