Recept på våra julköttbullar
Har det någonsin funnits något mer viktigt på julbordet än klassiska julköttbullar? Det finns otroligt många olika varianter på den svenska klassikern. Oavsett är de så mycket roligare och godare att göra själv tillsammans med nära och kära och med tonerna av julmusik dansandes genom köket.
Så här gör du våra julköttbullar
Du behöver (ca 60 köttbullar):
2 kg blandfärs - 70% nöt / 30% fläsk (1,4 kg nöt , 600 g fläsk)
2 ägg
5 dl mjölk
3 dl ströbröd
4 medelstora gula lökar
5 tsk Epice Riche kryddblandning
4 tsk salt
Kockens tips
Vid tillagning av många köttbullar går det bra att tillaga dem i en långpanna i ugnen, 225° i ca 8–12 min. Dela en köttbulle för att kontrollera att den är klar.
Gör så här:
- Skala löken, finhacka och stek gyllenbrun i lite smör och olja. Låt svalna.
- Rör ihop mjölken, ströbrödet och ägg till en lös smet. Låt dra i cirka 10 minuter.
- Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet, dock inte för mycket så den blir klistrig.
- Provstek gärna en liten köttbulle och smaka av innan du formar hela färsen. Tillsätt mer kryddor vid behov.
- Forma runda små köttbullar av cirka 25 g styck och stek gyllenbruna i smör.
Receptet på de godaste julköttbullarna
Med den spring och stress som många upplever på julafton ska riktigt bra julköttbullar inte bara vara fantastiskt goda utan också enkla och gå snabbt att göra. Kombinationen av nöt- och fläskfärs tillför köttbullarna en härlig saftighet och smak. Samtidigt gör den aromatiska blandningen av muskot, peppar och nejlika inte bara våra köttbullar till de godaste julköttbullarna du kan hitta; den får också ditt hem att dofta så där underbart mysigt som det bara kan göra under vintermånaderna.
Inga konstigheter och garanterad succé; med vårt recept på julköttbullar får du en stjärna på julbordet som konkurrerar med den på toppen av granen.