Tre decennier av julens sötsaker – möt konditorn som skapar vårt julgodis
Tommy Stolt är mannen som sätter den söta prägeln på vårt julbord. Sedan 1996 har han varit den som skapar julgodiset och desserterna på Ulriksdals Värdshus julbord. Med nästan 30 års erfarenhet och en passion för hantverket skapar han varje år klassiker som Ris à la Malta, mandelmusslor och choklad och pepparkakshus, allt för att ge dig ett perfekt, sött avslut på julbordet.
Hur länge har du arbetat med att göra julgodis och desserter på Ulriksdals Värdshus?
Det känns nästan overkligt, men i år är det tjugonionde året i rad som jag ansvarar för julgodiset och desserterna på Ulriksdals Värdshus julbord. Tiden går fort när man har roligt!
Hur började din resa här? Och hur kommer det sig att du fortfarande är kvar efter alla dessa år?
Efter 18 år på Operakällaren kände jag att det var dags för något nytt. Jag hade dessutom fått lite ändrade familjeförhållanden med barn och så vidare, så jag ville hitta ett jobb där jag kunde arbeta på dagtid. Ulriksdals Värdshus sökte då en konditor, och på den vägen var det! Jag började den 1 december 1996, detta var alltså mitt under julbordsperioden och jag minns det som en otroligt rolig och fartfylld månad. Sedan dess har det bara rullat på. Det är verkligen få förunnat att få arbeta på en så vacker plats, med kollegor man trivs med och arbetsuppgifter man älskar.
Kan du beskriva hur en typisk dag ser ut för dig under julförberedelserna?
Under julbordförberedelserna kan dagarna kanske verka lite enformiga för den utomstående. Jag förbereder och bakar samma saker en hel dag eller två. Men för mig passar det perfekt då jag uppskattar rutinen och hantverket.
Vilka klassiker måste alltid finnas på julbordet?
Det finns några givna favoriter som jag tycker att ett riktigt julbord inte klarar sig utan: Ris à la Malta, mandelmusslor med sylt och grädde, chokladkaka, pepparkakor, och så förstås en härlig variation av julgodis.
Har du några egna favoriter bland godiset eller desserterna?
Jag måste nog säga mandelmusslor, vår hemlagade ostkaka och choklad i alla dess former. Choklad är ju alltid svår att motstå!
Vad ser du mest fram emot med årets julbord?
Framför allt ser jag fram emot glada och nöjda gäster – det är det bästa kvittot på allt arbete vi lägger ner. Sedan ser jag fram emot att få arbeta tillsammans med vårt fantastiska team här på Ulriksdals Värdshus. När allt flyter på och stämningen är på topp, då infinner sig den där magiska julkänslan som gör det här jobbet så fantastiskt.